Er zijn tal van manieren om uw woning en inboedel goed te beveiligen. U verkleint zo niet alleen de kans op diefstal, maar u krijgt van de politie bij een goedgekeurde woning ook een certificaat van het Politiekeurmerk Veilig Wonen. Dit certificaat levert bij de meeste veerzekerars een korting op uw premie op die kan oplopen tot 25%!
In Nederland wordt er ongeveer 450.000 keer per jaar ingebroken en de trend laat een stijgende lijn zien. Of u wel of niet thuis bent maakt voor de inbreker niet uit. Beide situaties komen even vaak voor. Ook als u thuis bent, bijvoorbeeld als u slaapt, is het dus belangrijk om uw huis goed op slot te doen en extra te beveiligen. Opvallend is dat 70% van de mensen die een inbraak hebben meegemaakt, pas ná de inbraak een beveiligingssysteem aanschaffen.

Politiekeurmerk Veilig Wonen

Uit onderzoek blijkt dat goed beveiligde huizen een veel kleinere kans hebben op inbraak. Verzekeringsmaatschappijen stimuleren daarom het hebben van een goede beveiliging door extra kortingen op premies aan te bieden voor woningen die aan bepaalde beveiligingsvoorwaarden voldoen. Het politiekeurmerk Veilig Wonen is een voorbeeld hiervan. Dit keurmerk wordt uitgegeven door de politie wanneer uw woning aan bepaalde veiligheidseisen voldoet. U kunt bij de politie in uw gemeente een keuring aanvragen. Wanneer uw woning is goedgekeurd, krijgt u het keurmerk in de vorm van een certificaat. Dit certificaat levert bij de meeste veerzekerars een korting op uw premie op die kan oplopen tot 25%. Het certificaat blijft in totaal vijf jaar geldig, daarna moet u een nieuw certificaat aanvragen.

Hoe komt u in aanmerking?

 • Allereerst kunt u het beste een erkend bedrijf zoals Beveiliging Kennemerland vragen uw woning te beoordelen op veiligheid en inbraakpreventie en de zwakke plekken van uw woning met u te bespreken en aan te geven welke mogelijkheden er ijn om de veiligheid te verbeteren.
 • Nadat de verbeteringen en eventuele alarminstallaties zijn aangebracht, kunt u het Politiekeurmerk aanvragen. Een politieagent komt uw woning dan controleren en geeft u bij goedkeuring het certificaat.

Tips voor een veilige vakantie

Inbrekers maken geen onderscheid bij het uitkiezen van een woning. Het is eerder de gelegenheid die doorslaggevend voor de dief is. Na een inbraak in uw woning of in uw buurt is de kans op herhaling bovendien erg groot. De dief kent immers al de routes en trucs om binnen te komen. Daarnaast weten ze dat kostbare apparatuur vaak direct wordt vervangen door nieuwe exemplaren. Inmiddels beschermt 80 procent van de Nederlanders hun woning met extra hang- en sluitwerk. Bij de meeste inbraken breken dieven hier echter doorheen. Alleen een alarmsysteem weert in de meeste gevallen dieven af.
Daarnaast wordt er ook geadviseerd om de buren als extra zekerheid in te schakelen als u voor langere tijd weg gaat. Vooral overdag kunnen zij een oogje in het zeil houden. Ook het uit het zicht halen van de post, zo nu en dan de zonneschermen laten zakken en de planten water geven, kan voor een bewoonde indruk zorgen die dieven enigszins kan afschrikken.

Uw inboedel beveiligen tijdens vakantie:

 • Controleer voordat u weg gaat nog eenmaal goed alle ramen en deuren. Vergeet niet het wc-raampje te sluiten en de garage- en schuurdeur te controleren
 • Laat geen sleutels aan de binnenzijden van de sloten zitten
 • Controleer op tijd al het hang- en sluitwerk op defecten en laat het indien nodig op tijd repareren
 • Het is niet nodig om binnendeuren en kostbaar meubilair af te sluiten. Mocht er ingebroken worden, dan zal alles wat binnenin uw woning is afgesloten alleen maar extra schade opleveren
 • Laat geen geld, sieraden en waardevolle papieren onbeheerd achter in uw woning, maar berg ze op in een kluis (bijvoorbeeld bij de bank of bij een familielid) of neem het eventueel mee
 • Zorg ervoor dat mensen niet kunnen zien dat u weg bent. Hang bijvoorbeeld geen briefjes op en laat geen touwtjes uit de brievenbus hangen. Probeer iemand te regelen (bijvoorbeeld een buurvrouw of familielid) die zo nu en dan de zonneschermen laat zakken en de planten water geeft. Vraag meteen of deze persoon ook de brievenbus regelmatig wil legen en zorg ervoor dat de post wordt neergelegd op een van buitenaf niet zichtbare plek. Zo geeft u de indruk dat er wel iemand aanwezig is in huis
 • Leg geen sleutels voor deze persoon onder de deurmat, bloempot of container maar geef deze persoon zelf een sleutel van uw woning mee
 • Laat geen ladders, vuilcontainers en andere dingen buiten staan waar eventueel op geklommen zou kunnen worden
 • Ziet u zelf iets verdachts, bijvoorbeeld bij uw buren die op vakantie zijn? Schroom dan vooral niet om de politie te bellen, zij kunnen een kijkje voor u nemen

Tips voor het beveiligen van uw woning:

 • Deuren: kies voor veiligheidssloten, die passen vaak in de bestaande slotopening. Kies voor deurschilden die van binnenuit vastgeschroefd worden en die een sluitkom hebben in plaats van een sluitplaat.
 • Ramen: zorg voor afsluitbare grendels bij de ramen.
 • Plaats een Secustrip in elke kier langs de kozijnen. Dit voorkomt dat de dief makkelijk met een breekijzer kan binnenkomen.
 • Plaats extra veiligheidsscharnieren, dievenklauwen of een dievenpin op de plaats van die scharnieren die van buitenaf te bereiken zijn.
 • Monteer een deurspion in uw deuren zodat u van te voren kunt kijken wie er voor de deur staat wanneer er wordt aangebeld. U kunt daarnaast een kierstandhouder (deze is sterker als een deurketting) plaatsen zodat u in sommige gevallen de deur niet helemaal open hoeft te doen.
 • Plaats buitenlampen met sensoren, zodat deze automatisch aangaan als er iemand uw pad opkomt. Licht helpt om ongewenste bezoekers af the schrikken.
 • Kies voor elektronische beveiliging zoals een alarmsysteem wanneer u het echt goed wilt aanpakken. Met een alarmsysteem bent u ervan verzekerd dat de alarmcentrale snel bericht krijgt en in actie komt. Er zijn veel soorten alarmsystemen op de markt waarover een van onze adviseurs u graag vrijblijvend voorlichten.